Blogs

Je bent hier: 

Handtekeningen voor nieuwe school al op 28 procent!

Door: WEESPERNIEUWS

WEESP De eerste 28 procent van de benodigde ouderverklaringen voor een IKC in Weesp is binnen, laat Cadans-directeur Marian Feenstra weten.  De organisatie heeft 102 handtekeningen nodig om een aanvraag te kunnen indienen bij het Ministerie van Onderwijs. 

Cadans wil samen met kinderopvangorganisatie Koningskinderen een Integraal KindCentrum openen in Weesp. Het gaat om een nieuw concept dat onderwijs en opvang in elkaar vlecht. Het verzoek hiervoor komt van bewoners van nieuwbouwwijk Weespersluis. Daar speelt al sinds het begin een tekort aan kinderopvang en ook voor de scholen dreigen er wachtlijsten te ontstaan. 

Compleet nieuw concept
Feenstra opent volgend jaar de eerste twee Cadans IKC’s in Nederland. Daarnaast loopt er een aantal opstartprojecten, waaronder voor Weesp. Het concept is compleet nieuw, maar wel gemaakt door oude rotten in het vak. Zij vinden het huidige onderwijsstelsel achterhaald en willen voor vernieuwing zorgen. Sinds kort is er een wet die dat mogelijk maakt.

Directeur Marian Feenstra: “De wereld verandert razendsnel, terwijl er in het onderwijssysteem van Nederland bijna geen beweging zit. Omdat niemand weet hoe de toekomst eruitziet en welke beroepen er dan (nog) zijn, werken wij met de kinderen vooral aan zelfvertrouwen, aanpassingsvermogen en veerkracht - dan kun je alles aan.” 

Kleine groepjes
Het IKC heeft langere dagen dan andere basisscholen omdat onderwijs en opvang in elkaar gevlochten worden. Lessen, sport, spel en activiteiten kunnen hierdoor worden afgewisseld. Ook anders is dat de kinderen al als baby komen voor opvang en dus niet op hun vierde naar een andere locatie hoeven voor de basisschool. Daarnaast wordt er gewerkt met verticale units en kleine instructiegroepjes, er zijn geen grote jaargroepen met een eigen lokaal.

Feenstra heeft voor 15 oktober 102 ouderverklaringen nodig om het plan voor Weesp te kunnen indienen. Daarvan zijn er inmiddels 28 binnen. Met de verklaring geeft een ouder aan belangstelling te hebben voor het initiatief, het is geen inschrijving. Wel kunnen mensen die het initiatief steunen gebruik maken van een voorrangsbeloning op het moment dat er wel ingeschreven kan worden. Ook ouders uit Driemond, Nigtevecht, Nederhorst den Berg en Muiden mogen het initiatief steunen. 

Terug