Blogs

Je bent hier: 

Een rij bakfietsen op de stoep in Weesp: Weesper ouders in actie voor meer kinderopvang; Plannenmakers zoeken steun voor oprichting kindcentrum

Door: Tamar de Vries

Weesper ouders die zitten te springen om een plekje op de kinderopvang voor hun kroost komen in actie. Ook bestaande opvangorganisaties roeren zich. Zij slaan de handen ineen om in Weesp een Integraal Kind Centrum (IKC) te starten. Zij werken daarbij samen met IKC Cadans. Nu alleen nog voldoende steunbetuigingen van andere ouders zien te bemachtigen.

IKC Cadans is een integraal kindcentrum voor kinderen van nul tot dertien jaar. Integraal betekent dat onderwijs en kinderopvang op één plek zitten; dus geen gesleep van hot naar her met kinderen. Zoals bekend heeft Weesp (en het vlakbij gelegen Muiden eveneens) een nijpend kinderopvangprobleem. Het tekort aan kinderopvang bestaat al jaren, maar groeit als kool door de woningbouw in de wijken Weespersluis en De Krijgsman in Muiden.

Het initiatief is een samenwerking van kinderopvangorganisaties Koningskinderen, Partou en IKC Cadans. Het plan komt voort uit een nieuwe wet die ruimte creëert voor nieuwe onderwijs-initiatieven. Voorwaarde is dat er voldoende interesse is onder ouders van peuters, kleuters en schoolgaande kinderen.

Bestuurskundige Marian Feenstra stond samen met een aantal professionals aan de wieg van het nieuwe schoolconcept. Basisonderwijs en kinderopvang/BSO werken daarin samen. Zij Feenstra stelt dat gezien de berichten van bezorgde ouders in Weesp over het tekort aan onderwijs- en kinderopvang-voorzieningen, Weesp rijp lijkt voor de vestiging van een IKC.

Achterhaald
De huidige manier van lesgeven op basisscholen is achterhaald, vindt Feenstra. Op IKC Cadans zijn alle kinderen op maandag, dinsdag en donderdag tot 17.30 uur in het kindcentrum. ,,Het is zelfs mogelijk om tot 18.30 uur te blijven.” Op woensdag en vrijdag duurt het onderwijsprogramma tot 12.30 uur. ’s Middags krijgen de kids een gevarieerd programma voorgeschoteld.

IKC Cadans streeft ernaar kinderen niet alleen kennis, maar ook vaardigheden bij te brengen. Of zoals IKC het verwoordt: ,,Voldoende bagage om zelfverzekerd de toekomst tegemoet te gaan. Elk kind heeft een persoonlijk leerplan en een mentor. Er wordt geleerd in units en met levensechte situaties in ons projectonderwijs.”

Op de kaart van Nederland staan de plaatsen waar IKC Cadans vestigingen heeft of aan het opzetten is. Het gaat om Amsterdam, Weesp, Utrecht en een aantal Zuid-Hollandse plaatsen tussen Gouda, Rotterdam en Den Haag.

Ondersteuningsverklaring
Groepen ouders die wel oren hebben naar een IKC Cadans in hun woonomgeving, moeten bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) hun interesse kenbaar maken. Zij dienen aan te tonen kinderen te hebben van twee, drie of vier jaar. ,,Als er voldoende ondersteuningsverklaringen zijn opgehaald (in het geval van Weesp is het benodigde aantal 102) zullen wij op korte termijn in overleg treden met de gemeente om passende onderwijshuisvesting te vinden”, zegt Jelmer Kruyt, directeur van Koningskinderen. ,,Op deze manier proberen wij via een omweg alsnog huisvesting te vinden voor de broodnodige capaciteitsuitbreiding van kinderopvang/BSO en onderwijs.

Terug