Blogs

Je bent hier: 

Mindfulness = nog sterker met beide benen op de grond staan

Door: Hanneke

Mindfulness.... Je denkt stiekem al snel aan zitten in de lotushouding, uren mediteren, wierook en Boeddhabeeldjes. Je bent niet de enige. Veel mensen staan sceptisch tegenover mindfulness. “Niets voor mij, iets te zweverig”, denken veel mensen. In deze blog neem ik je mee naar de praktische kant van mindfulness en vind je leuke oefeningen die je samen met je kind(eren) kan doen.

Oorsprong 

Mindfulness komt oorspronkelijk voort uit het Boeddhisme, maar inmiddels wordt mindfulness al 20 jaar volop toegepast in de medische wereld en zelfs in het nuchtere Nederland wordt een mindfulness training meestal vergoed door je zorgverzekering. We hebben het hier over de MBSR-training (Mindfulness based stress reduction training), die wordt gebruikt bij patiënten die kampen met pijnklachten, stress en hoe deze mensen beter om kunnen gaan met blijvende en terugkerende klachten.  

Mindfulness vind je al lang niet meer alleen in de medische wereld. Het wordt is verschillende vormen gebruikt in het bedrijfsleven (burn-outs), voor hulpdiensten (brandweer, politie en ambulancepersoneel), voor topsporters en steeds meer in het onderwijs.  

Zie hier Phil Jackson, coach van Michael Jordan en Kobe Bryant, mindfulness “les” geven aan zijn spelers.  

Jong geleerd …  

Engeland is ons op dit gebied ons een stapje voor. Een werkgroep van verschillende Engelse parlementariërs hebben in 2016 namelijk gepleit voor meer mindfulness in 4 sectoren:  

  • onderwijs,  
  • gezondheidszorg,
  • op het werk  
  • gevangenissen.  

Het belang van mentale veerkracht werd duidelijk en er is direct werk van gemaakt. Mindfulness is sindsdien namelijk een vast onderdeel in het Engelse basisonderwijs curriculum.

 
Wetenschappelijk bewezen effecten en geen nadelen 

Inmiddels zijn er honderden wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar mindfulness waaruit is gebleken dat het zeer effectief is voor verschillende doelgroepen. Hersenscans laten zien dat door mindfulness de activiteit afneemt in gebieden van de hersenen die gaan over angst en stress. De activiteit neemt juist toe in de volgende gebieden:  

  • aandacht
  • concentratie 
  • zelfbewustzijn  
  • leervermogen 
  • empathie 
  • compassie   
  • geheugen 

Mindfulness blijkt enorm waardevol voor kinderen en hoort daarom thuis in het programma van IKC Cadans.  
Bij IKC Cadans krijgt mindfulness, maar ook positieve psychologie en de groeimindset, expliciet een plaats in de stamgroepmomenten aan het begin en eind van de dag. 

Nuchtere manier van mindfulness

Mindfulness biedt praktische vaardigheden die je eenvoudig kunt toepassen om beter met uitdagingen om te gaan. Bij IKC Cadans is het geen zweverig gedoe, maar zijn het waardevolle en direct toepasbare levenslessen! 


Oefeningen  

Oefening #1 - yoga oefeningen voor jou en je kind

WhatsApp Image 2022-01-07 at 12.43.27

Oefening #2 – Ademhalen met een pop 
Laat het kind zijn of haar favoriete knuffel nét doen alsof het echt kan ademen. Terwijl het kind inademt, laat het kind de knuffel ook inademen door de knuffel omhoog te laten gaan. Bij het uitademen gaat de knuffel een beetje omlaag. Laat het kind de knuffel aankijken terwijl het deze ademhalingsoefening doet. Tel tot tien: bij het inademen tel je er een cijfer bij op, en bij het uitademen tel je er een cijfer bij op. Als je bij tien bent, begin je opnieuw met tellen vanaf een. 

Oefening #3 – Stilzitten als een kikker 
‘Ga lekker ontspannen zitten, met een rechte rug en ontspannen handen. Mocht je het fijn vinden, dan kun je je ogen ook sluiten. Voel je voeten op de vloer, en die rechte rug, en die ontspannen schouders. De handen kunnen in je schoot liggen en daar rusten. Hoe zou het zijn als je een kikker bent? Ergens bij een vijver, terwijl je daar zo aan de kant zit. Natuurlijk ben je niet écht een kikker, maar je hebt iets in je bezit, wat een echte kikker ook heeft. Dat is: je kunt zo goed stil zitten! Om dat te kunnen, kun je gebruikmaken van aandacht, en rust. Aandacht betekent dat je niet meteen wegspringt van datgene wat je nu aan het doen bent. Zit maar, net als een kikker, aandachtig en stil. Armen en benen zijn stil, rug en billen zijn stil, hoofd en nek zijn stil. Heel je lichaam is stil en is aan het rusten. En tegelijkertijd kun je allerlei dingen opmerken. Misschien merk je wel op dat er allemaal dingen aan het bewegen zijn in je lichaam. Je ogen of je vingers… en dat mag allemaal. Want het gaat er niet om of ze bewegen of niet, maar het gaat erom dat jij dat opmerkt. Dus als er op sommige plekken iets beweegt, hoef je daar niks mee te doen. 

Misschien merk je ook wel dat je ademt, terwijl je zo stil en aandachtig bezig bent. En dat begint allemaal bij het topje van je neus. De lucht stroomt daar naar binnen en daarna weer naar buiten. Met nieuwsgierigheid kun je je aandacht op het puntje van je neus richten, zodat je kunt voelen hoe het daar is. En misschien merk je daarna ook iets over hoe je adem bij je keel aanvoelt, of bij je borst. En als je verder omlaag gaat, hoe voelt het daar, bij je buik, wanneer je ademt? Leg je handen er maar eens op, en voel hoe je buik steeds wat beweegt bij iedere inademing en uitademing. Fijn hé, om tot rust te komen? Je hoeft zelf niks te doen, het gaat vanzelf. Je buik wordt bol, en daarna minder bol. Ademen en aandacht hebben, brengt je tot rust. Dat gebeurt op dit moment… en ook op dit moment weer… Voel dat maar. Blijf maar zo lang zitten als je wil, en als je klaar voor bent, kun je je ogen weer open doen 


 

Terug