Veelgestelde vragen

Je bent hier:  » IKC Cadans » Veelgestelde vragen

IKC Cadans algemeen

We zijn dagelijks geopend van 7:30 - 18:30 uur, 51 weken per jaar. Alleen tussen kerst en oud en nieuw zijn we dicht. 

Openingstijden IKC Cadans

Bij IKC Cadans zijn onderwijs en kinderopvang volledig geïntegreerd tussen 8.30 en 17.30 uur, ophalen kan tussen 17:30 en 18:30 uur. Daarnaast kun je als ouder de uren nog uitbreiden met voorschoolse opvang vanaf 7.30 uur.

Meer informatie over onze openingstijden vind je ook op onze pagina 'Tarieven & aanbod'.

Vakanties

We kennen 9 (ipv 12) vakantieweken per jaar. Alleen tijdens onderstaande weken is er geen onderwijs, maar wel kinderopvang/BSO mogelijk:

 • 2 weken kerstvakantie
 • 6 weken zomervakantie
 • 1 week meivakantie

De andere 3 weken kun je als ouder zelf bepalen wanneer je met je gezin op vakantie wilt. Meer hierover lees je bij de veelgestelde vraag: 'Hoe zit het met de schoolvakanties'.

BSO Tarieven 2022 – IKC Cadans

Actuele informatie over onze tarieven vind je op onze pagina tarieven en aanbod

Doordat onderwijs en opvang volledig zijn geïntegreerd kunnen we optimaal aansluiten bij de ontwikkeling van jouw kind(eren) en dat geeft ook voor jou als ouder veel vrijheid. Deze manier van onderwijs zorgt er namelijk voor dat jij met je gezin 3 weken per jaar zelf kunt bepalen wanneer je op vakantie gaat.

Alle kinderen in Nederland hebben namelijk 12 weken vakantie. Het ministerie OCW heeft bepaald dat 9 weken daarvan verplicht zijn, namelijk:

2 weken kerstvakantie
6 weken zomervakantie
1 week meivakantie

De andere 3 vakantieweken kun je, dankzij ons schoolconcept, als ouder zelf indelen. Meer informatie vind je ook op de website van de Rijksoverheid.

Een IKC staat voor Integraal Kind Centrum. Een IKC is er in allerlei vormen en smaken.

Bij IKC Cadans weken we met één visie, één team en één plan; een doorgaande leerlijn tot de overgang naar de middelbare school. We brengen de wereld van kinderopvang, BSO en basisschool samen in 1 IKC, waarbij het dagritme aansluit bij het natuurlijke bioritme. We wisselen inspanning en ontspanning af. Na een prestatie is immers herstel- en verwerkingstijd nodig, om vervolgens weer opgeladen een volgende uitdaging te beginnen. 

Kortom bij IKC Cadans zijn we anders georganiseerd. We zijn een jonge organisatie en daardoor niet gebonden aan historische keuzes, die kunnen knellen of vertragen. De kinderopvang en het onderwijs organiseren we toekomstgericht. Ons uitgangspunt is persoonlijke aandacht voor ieder kind. Zo krijgt ieder kind een mentor voor meerdere jaren en een plaats in een vaste kleine basisgroep.

Voor het kunnen realiseren van een volledig IKC van 0 tot 13 jaar zijn faciliteiten nodig. Per locatie onderzoeken we de mogelijkheden; is er huisvesting beschikbaar of te organiseren? En kunnen we de dagopvang voor 0 tot 4 jaar het beste in eigen beheer uitvoeren of juist samenwerken met een kwalitatief goede kinderopvang organisatie in de buurt? We maken dan goede afspraken over het bioritme, de doorgaande ontwikkeling en warme overdracht bij de instroom van kinderen van 2, 3 of 4 jaar.

Meer lezen over wat een IKC is? Klik hier

Bijna iedere brede school of IKC is uniek. Wat wij vaak zien is dat bij een brede school kinderopvang, BSO en onderwijs wordt aangeboden als 'losse' onderdelen. Kinderen gaan eerst naar school en daarna naar de BSO. Bij IKC Cadans is er geen onderscheid. Het programma loopt op maandag, dinsdag en donderdag volledig in elkaar over. Op deze manier is er meer tijd om onderwijs, sport, spel en (culturele) activiteiten gedurende de hele dag af te wisselen, zodat kinderen nooit urenlang in een klaslokaal zitten.   

We zijn en blijven in gesprek met de gemeente over onze onderwijshuisvesting. De gemeente is immers verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen.

IKC Cadans in Barendrecht

IKC Cadans Barendrecht heeft huisvesting aangeboden gekregen aan de Olmenwede 1 te Barendrecht. Een mooie locatie met een centrale ligging en veel ruimte. We gaan het scholencomplex delen met RK basisschool de Trinoom vanaf augustus 2022.

IKC Cadans in Berkel

In Berkel en Rodenrijs start IKC Cadans Berkel aan de Westersingel 2 te Berkel in schooljaar 2022-2023. We delen het schoolgebouw met basisschool de Parel. Vanaf schooljaar 2023-2024 krijgen we een eigen gebouw in Berkel. Op de locatiepagina's van de iedere locatie vind je meer informatie. 

IKC Cadans Berkel en Rodenrijs
IKC Cadans Barendrecht

Waar gaat IKC Cadans Weesp zich vestigen?

Integraal Kind Centrum Cadans Weesp gaat zich naar verwachting vestigen in de wijk Weespersluis in augustus 2023, in de buurt van de ingeschreven kinderen. Over de exacte locatie en omvang loopt de procedure voor nieuwe scholen en zijn we nog in gesprek met de gemeente Amsterdam. De gemeente Amsterdam heeft immers een zorgplicht om voldoende en passende huisvesting voor leerlingen te verzorgen. Tevens steunt de gemeente de vorming van Integrale Kind Centra, zoals die van IKC Cadans, voor kinderen van 0 tot 13 jaar. We verwachten begin 2023 de exacte locatie bekend te kunnen maken.

IKC Cadans Weesp

Ja! Nederland is een waterland. Met alle slootjes is het fijn als je kind snel een zwemdiploma haalt. Wij begeleiden je kindje naar zwemles voor diploma A samen met zijn of haar vriendjes. Zwemles wordt zo wel heel leuk! En onder IKC tijd, zo houd je meer quality time over met je gezin.

In Lansingerland wordt de zwemles aangeboden bij zwembad de Windas. Met circa 10 kinderen leren de kinderen alle zwemvaardigheden onder de knie te krijgen. En bij het Inge de Bruin zwembad in Barendrecht staan ze ook in de startblokken om onze kinderen te begeleiden naar diploma A. Hoe fijn is dat.

De zwembaden reserveren tijd en ruimte voor een groep kinderen van IKC Cadans. Voor deelname aan de zwemlessen hanteren zij hun reguliere zwemles ABC tarief voor ouders.

IKC Cadans beschikt over een breed aanbod aan activiteiten voor jouw kind. Van muziek en dans tot sport en spel! Jouw kind kan zelf kiezen wat hij of zij tijdens de kinderopvangtijd wil doen en verschillende professionals verzorgen de lessen. 

Eén-op-één-muziekles het hele jaar door is helaas (nog) niet mogelijk bij IKC Cadans. 

Daar hebben we bij IKC Cadans goed over nagedacht. Ons integraal kindcentrum concept geeft ons de mogelijkheid om naast docenten ook andere professionals in te zetten. Denk hierbij aan pedagogisch medewerkers, (ortho)pedagogen, onderwijskundigen, psychologen en vakexperts zoals een native Engels docent, een schrijver of iemand uit het bedrijfsleven. 

Doordat wij bij IKC Cadans gebruik maken van verschillende professionals kunnen we persoonlijke aandacht voor jouw kind garanderen. Daarnaast is een vooruitstrevend onderwijsconcept voor sommige docenten en pedagogen erg aantrekkelijk. 

Als ouder kun je op meerdere manieren participeren bij IKC Cadans.

Ontwikkeling kind

Allereerst wil je natuurlijk goed op de hoogte blijven van hoe het gaat met jouw kind(eren). Doordat de kinderen een mentor hebben voor meerdere jaren kunnen we de ontwikkeling goed monitoren en delen met jou als ouder. Als je zelf vragen hebt over je kind(eren) is de mentor jouw eerste aanspreekpunt.

Invloed op het beleid

Wellicht wil je ook meedenken en adviseren over hoe we het onderwijs en de kinderopvang organiseren op IKC Cadans? Dan is een plek in de IKC-raad misschien iets voor jou?

De IKC-raad is een samenvoeging van de Oudercommissie (opvang) en de MR (onderwijs). In de IKC-raad kunnen ouders en personeelsleden meedenken over het beleid van het kindcentrum. De IKC-raad heeft vaak een adviserende, maar zeker ook wel eens een beslissende rol in beleidszaken, zoals onderwijsbeleid, ouderbetrokkenheid of over belangrijke zaken in de kinderopvang zoals het veiligheidsprotocol of voedingsbeleid.

Meehelpen met activiteiten?

Vind je het leuk om (een keertje) mee te helpen met activiteiten op school? Ook dat kan. Maar voel je zeker niet verplicht. Ook zonder extra hulp van ouders zorgen we ervoor dat er genoeg feestjes worden georganiseerd op ons IKC. Denk bv aan het Paasfeest, Sinterklaas, Kerst, sportdagen, kamp en nog veel meer.

Delen van ideeën of overleg?

Heb je een leuk idee voor ons IKC? Of zie je iets wat beter kan? Dan horen wij dat graag. Voel je te allen tijde vrij om dan contact met ons op te nemen.

Voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar, die bij IKC Cadans (voor) ingeschreven staan, proberen we een passende oplossing te vinden. Ook voor kinderen die vóór augustus 2023 kinderopvang (0 tot 4 jaar) nodig hebben. Ouders kunnen dit bij ons aangeven. We kunnen geen plaatsing garanderen, maar we zijn in gesprek met Kinderopvang organisatie Partou in Weesp (Otje en Koningskinderen) om te zien of we al een Cadans kinderopvang groep (0 tot 4 jaar) kunnen organiseren vanaf augustus 2022 voor kinderen van IKC Cadans, die dan per augustus 2023 door kunnen stromen. 

Inschrijven

Wat leuk dat je jouw kind wilt inschrijven bij IKC Cadans. Inschrijven is erg eenvoudig. Via de knop 'vrijblijvend inschrijven' rechtsboven in het scherm kom je bij het inschrijfformulier. Vul hier de gevraagde informatie in en je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging en verdere informatie. 

Onderwijs

De IKC Cadans scholen zijn zelfstandige scholen die onder Stichting Onderwijs vallen. Stichting Onderwijs bestaat uit een overkoepelend team met verschillende expertises (o.a. bestuurskunde, onderwijskunde). Kijk voor meer informatie over Stichting Onderwijs op https://stichtingonderwijs.nl/

Net als ieder kind, is ook iedere dag anders. Hieronder geven we je graag een indruk hoe een dag er ongeveer uitziet op het IKC.

07:30 - 09:00 Hopelijk heeft jouw kind lekker geslapen. Maar zo niet, dan hebben we een ruime inlooptijd waarbinnen je je kind(eren) kunt brengen, zodat ieder zo ontspannen mogelijk aan zijn of haar dag kan beginnen. Op die manier proberen we ruimte te bieden voor ieders persoonlijke gezinssituatie.  

09:00 - 12:30 Jouw kind gaat naar zijn of haar basisgroep om gezamenlijk de dag te starten. Vervolgens gaan de kinderen uiteen in kleinere niveaugroepen en gaan aan de slag met taal, spelling en rekenen. Natuurlijk op een afwisselende en energieke manier met o.a. (buiten) bewegend leren.  

12:30 – 14:00 Een heerlijke zelfgemaakte vegetarische en gezonde lunch staat voor jouw kind en het team klaar. Na de lunch is er ruimte voor rust; even rustig een boekje lezen of snoezelen. Zo kunnen we daarna weer vol energie aan de slag met het middagprogramma.  

14:00 – 17:30 In de middag staat het projectonderwijs centraal. De kinderen gaan in authentieke situaties aan de slag met de verworven kennis van het ochtendprogramma. Het geleerde wordt in praktijk gebracht, zodat samenhang ontstaat. Hiermee vergroten we de betrokkenheid van de kinderen evenals de toepasbaarheid van het geleerde in de praktijk. Tijdens het projectonderwijs leren de kinderen hun talenten herkennen. Ook gaan we lekker naar buiten, maken we muziek, kunst en gaan we sporten!  

17:30 - 18:30 Een aantal kinderen blijven wat langer op ons IKC. Zij eten gezellig met elkaar een verse warme maaltijd en/of kiezen voor vrij spel.  
 
Tijdens de projectdagen (maandag, dinsdag en donderdag) op ons IKC wisselen we onderwijstijd en kinderopvangtijd elkaar af, zoals inspanning en ontspanning, theorie en praktijk. Ons programma is zoveel mogelijk afgestemd op het ritme en aandachtsspanne van jouw kind. 

Meer lezen over bewegend leren en projectonderwijs? Bezoek dan onze pagina 'Ons onderwijs'.

 

We hebben ons niet alleen laten inspireren door alle ontwikkelingen en nieuwe kennis op het gebied van kinderopvang en onderwijs, maar ook door andere scholen en IKC’s. Op die manier brengen we ook in onze eigen visie theorie en praktijk bij elkaar.  
 
Inspiratie hebben we opgedaan bij Mondomijn, Agora Onderwijs, Campus Columbus, Laterna Magica, School of Understanding, Noordwijkse School en IKC De Nieuwe Draai.

Op veel punten verschilt IKC Cadans met het traditionele onderwijs. Hieronder lees je de belangrijkste verschillen.

 1. Doorlopende leerlijn.
  Allereerst zijn wij een integraal kindcentrum waar er wordt gewerkt met één team, één plan en één visie. Opvang en onderwijs zijn volledig geïntegreerd. Hierdoor kunnen wij een doorlopende leerlijn voor de kinderen waarborgen voor 0 tot 13 jaar.
 2. Openingstijden
  Ook zijn wij 51 weken per jaar open van 07:30 tot 18:30, een fijne plek voor onderwijs en kinderopvang het hele jaar! 
 3. Geen klassen maar units
  Wij werken met vier grote units. Deze grote groep valt tijdens een schooldag uiteen in kleinere stam-, niveau- en projectgroepjes. Hierdoor is er meer ruimte voor maatwerk, leren kinderen van elkaar, ervaren kinderen meer autonomie en zijn meer eigenaar van hun leerproces. In de unit zijn alle medewerkers van het team met elkaar verantwoordelijk voor alle kinderen in die unit. De unit bestaat uit een aantal stamgroepen, waarbinnen er genoeg ruimte is voor persoonlijke aandacht tussen het kind en de mentor. Lees meer over onze units.
 4. Samenbrengen van theorie en praktijk
  Bij IKC Cadans hechten we veel waarde aan kwalitatief hoog onderwijs. Om die reden staat de ochtend in teken van de sterke basis (taal, spelling en rekenen) en wordt het geleerde tijdens het projectonderwijs in praktijk gebracht. In het projectonderwijs (in de middag) komen alle andere kerndoelen aan bod.
 5. Toekomstgerichte vaardigheden
  Er is in ons onderwijs aandacht voor toekomstgerichte vaardigheden (o.a. plannen, organiseren, presenteren, discussiëren), levenshouding, wereldburgerschap, culturele en sportieve ontwikkeling. 

Wil je ons methode vergelijken met andere schooltypen? Kijk dan eens op de websites van Ouders van Nu of de Rijksoverheid. Hoewel dit geen volledige overzichten zijn van alle schooltypen, geeft het wel een brede indruk. 

Bij IKC Cadans werken we, zoals iedere andere basisschool, aan de 58 kerndoelen van het primair onderwijs. De manier van het aanbieden van deze kerndoelen gaat bij IKC Cadans op een andere manier. Jouw kind zal vrij snel het reilen en zeilen van IKC Cadans kennen en herkennen. Het team van IKC Cadans, en in het speciaal de mentor, ondersteunt jouw kind hierin.

Bij de overgang van een andere basisschool naar IKC Cadans kijken we goed naar het kind en wordt er een persoonlijke leer- en ontwikkellijn vormgegeven. Bij IKC Cadans werken we veel in kleine niveaugroepen waardoor we goed het niveau van het kind weten, zo ook van een nieuw kind. Zo voelt jouw kind zich snel op zijn plek bij IKC Cadans. 

Lees hier meer over ons onderwijs

We plannen onze studiedagen zoveel mogelijk op de woensdagmiddagen en vrijdagmiddagen. Zodat je als ouder en als leerling er zo min mogelijk 'last' van hebt en wij als professionals ons kunnen blijven ontwikkelen.

Meer lezen? 

Op de website 'Meer voor mama's' vonden we een interessant artikel over studiedagen en bij de Rijksoverheid vind je ook meer informatie over studiedagen en lesuren in het basisonderwijs.

Zeker. Voor ieder kind is de overstap van de basisschool naar de middelbare school een grote en spannende stap. Voor veel kinderen zijn vooral de verschillende docenten en het plannen van het huiswerk/leren de grootste veranderingen. Maar de kinderen van IKC Cadans zijn hier goed op voorbereid, omdat er op het IKC veel aandacht wordt besteed aan toekomstgerichte vaardigheden. En die komen op de middelbare school goed van pas. Denk aan plannen, organiseren, discussiëren, presenteren en sociale vaardigheden. De IKC Cadans kinderen gaan dus met een goed gevulde rugzak naar de middelbare school. 

Daarnaast worden bij IKC Cadans de talenten van de docenten herkend en erkend. Zo heeft een bepaalde docent een talent voor cijfers en de andere docent voor woorden. De ene docent geeft dus vaker rekenles en de andere docent vaker taallessen. De kinderen bij IKC Cadans krijgen dus ook al les van meerdere docenten. 

Die stap naar de middelbare school gaat dus meer dan goed komen!

Bij IKC Cadans werken we met leer- en ontwikkellijnen. Deze worden vanaf de start op IKC Cadans gevolgd en bijgesteld in een portfolio die beschikbaar is voor de leerling, het team en de ouders. 

Bij de leerlijnen maken we bij IKC Cadans gebruik van de adaptieve DIA-toetsen. Deze geven ons en de leerling een goed beeld van het niveau. Ook deze toets wordt als eindtoets gebruikt. 

Lees meer over de adaptieve DIA-toetsen op diatoetsen.nl

Kinderopvang

Bij IKC Cadans zijn onderwijs en kinderopvang volledig geïntegreerd tussen 8.30 en 17.30, daarna hebben we een uitloopuur tot 18:30 uur. Daarnaast kun je als ouder de uren nog uitbreiden met voorschoolse opvang vanaf 7.30 uur.

Dankzij deze langere dagen kunnen inspanning en ontspanning elkaar afwisselen gedurende de dag, net als theorie en praktijk. Passend bij het bioritme en de concentratie van kinderen. Voor jouw kind voelt dat heel natuurlijk en vrij.

Er is voldoende tijd voor alles; zowel voor de basisvakken (rekenen, taal, spelling, lezen en Engels) als voor ons projectonderwijs, de ateliers en sporten & bewegen. Een vaste dagindeling en structuur in de week geeft jouw kind rust en zelfvertrouwen. Prettig om goed tot leren te komen.

Voor thuis betekent het ook rust, door de garantie dat er onderwijs en BSO is voor jouw kind tot 17.30 uur (met uitloop tot 18.30 uur) op maandag, dinsdag en donderdag. Ook op woensdag en vrijdag is er, naast onderwijs tot 12.30 uur, BSO mogelijk tot 18.30 uur.

We werken bij IKC Cadans in units en starten in ieder geval met unit 1 (3-6 jaar) in augustus 2022. Wanneer jouw kind 3 jaar is, krijgt hij/zij een plaatsje in onze instroomgroep. Met een eigen mentor voor meerdere jaren, die jouw kindje begeleidt. We plannen ook een warme overdracht, als je kind is geplaatst op een kinderdagverblijf in de buurt. 

De structuur en tijden zijn voor alle kinderen van IKC Cadans (vanaf unit 1) is gelijk op maandag, dinsdag en donderdag. Dagopvang op woensdag en vrijdag is wel optioneel voor 3-jarigen, omdat jouw kind dan nog niet leerplichtig is.

Als er voldoende belangstelling is starten we ook met een peutergroep. Peuters vanaf 2 jaar krijgen dan een plaatsje in unit 0.  

Lees meer over onze units.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.

Het grote verschil tussen kinderdagopvang en een peuterspeelzaal is duur van de opvang. Bij een kinderdagverblijf kan je kindje de hele dag blijven en bij een peuterspeelzaal vaak maximaal 3-4 uur per dag en enkele dagen per week. 

Bij IKC Cadans in Berkel en Rodenrijs en Barendrecht bieden we, bij voldoende belangstelling, vanaf augustus 2022 kinderopvang aan vanaf 2 jaar. 

Peuterspeelzaal

De peuterspeelzaal is bedoeld voor kinderen van ongeveer 2 tot 4 jaar die enkele dagdelen per week komen, gericht op de ontwikkeling van het kind. Voor de ontwikkeling van jonge kinderen is spelen heel belangrijk. Het is een manier om de wereld te verkennen. Door samen met andere kinderen te spelen, leren ze belangrijke sociale vaardigheden zoals rekening houden met elkaar. Als een kind niet naar een kinderdagverblijf gaat, biedt peuteropvang een goede voorbereiding op de basisschool.

Lees meer over de verschillende soorten kinderopvang op de website van Boink (belangenvereniging van ouders in de kinderopvang).

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor kinderopvang bij IKC Cadans? Neem dan gerust contact met ons op.

Dit regeerakkoord maakt kinderopvang bereikbaar voor álle kinderen en álle ouders! Fantastisch. Uiteindelijk draait het nog wel om details en uitvoering. Volgens NU.nl komen er pas in 2025 veranderingen, want vanaf dat jaar staat het in de financiële doorrekening. We houden de verdere uitwerking door politiek Den Haag nauw in de gaten. Maar wij gaan er natuurlijk wel alvast mee aan de slag; service voor kinderen en ouders, gecombineerd met toekomstgericht onderwijs.

Zodra de plannen door de politiek verder zijn uitgewerkt, informeren wij de ouders van onze toekomstige leerlingen over wat dit voor hen betekent.

Meer lezen?

 • Lees meer over wat het regeerakkoord betekent voor ouders op Ouders van NU
 • Bericht lezen op NU.nl van 24 december over de kabinetsplannen voor gratis kinderopvang.