Blogs

Je bent hier: 

Waarom muziek maken belangrijk is voor een kind?

Door: IKC Cadans

Wist je dat muziek maken een positief effect heeft op het intelligentieniveau van je kind? Een eerdere KinderCampus stond niet voor niets geheel in het thema van ‘Muziek’.

Bij IKC Cadans schenken wij aandacht aan verschillende talentgebieden, waaronder ook muziek. We koppelen een muziekactiviteit aan een thema en maken daarnaast ook onze eigen muziekinstrumenten. Naast muzikaal gaan we dus ook creatief aan de slag met de kinderen. Van 0-13 jaar.

Hersenhelften sterker met elkaar verbonden door muziek 

Uit hersenonderzoeken is gebleken, dat bij kinderen die muziek maken de linker hersenhelft (spraak en intellect) en de rechter hersenhelft (gevoelstoestand) sterker met elkaar verbonden raken dan bij niet-musicerende kinderen. Dit effect ontstaat, doordat muziek maken een positieve en stimulerende werking heeft op de neuronale verbindingen in de hersenen. De neuronen worden geactiveerd waardoor er minder afsterven en er betere onderlinge verbindingen ontstaan. Dat bepaalt uiteindelijk het intelligentieniveau van je kind. 

Andere voordelen

Er is nog een groot voordeel van actief met muziek bezig zijn: het stimuleert zijn motoriek en er wordt een beroep gedaan op het gehoor. Zijn gehoor controleert eigenlijk wat hij doet. Een samenspel van zintuigen; het lijkt complex, maar je kind doet dat spelenderwijs. Muziek maken is ook goed voor de sociale ontwikkeling. Je moet samenwerken om er een geheel van te maken, net zoals straks op de basisschool. Je kind leert hoe hij zich als individu in een groep kan handhaven en om zich daar prettig bij te voelen. Dit alles heeft een positiever zelfbeeld als resultaat. 

Meer lezen over waarom muziek maken belangrijk is voor een kind?

Terug