Blogs

Je bent hier: 

Kinderen kunnen mij soms compleet verrassen - werken als pedagogisch medewerker

Door: Damien Muller

Hoe is het om te werken als IKC Expert Kinderopvang (pedagogisch medewerker) bij IKC Cadans? Hoe is het voor een pedagogisch medewerker als kinderopvang en onderwijs echt volledig zijn geïntegreerd? Wat doe je dan wel en niet als medewerker en welke mogelijkheden biedt dat? We vragen het Damien Muller, IKC Expert Kinderopvang (BSO) bij IKC Cadans. 

Hoe is het om zo nauw samen te werken met je onderwijscollega’s?

Het is vooral heel afwisselend. Het ene moment vang ik de kinderen op voor de VSO samen met mijn collega’s van het kinderdagverblijf en het volgende moment geef ik zelf ‘les’ in bewegend leren. 

Als IKC Expert Kinderopvang geef je het programma voor de komende maanden samen met de leerkrachten vorm. Dit doen we aan de hand van interessante thema’s die aansluiten op de belevingswereld van de kinderen. Daardoor zijn de activiteiten in zowel het onderwijs als de kinderopvang goed op elkaar afgestemd. Dit doen we tijdens de expertmiddagen. Die zijn erg inspirerend. Naast het inhoudelijk vormgeven van het programma, doen we ook veel aan teambuilding en borrelen we wat af. 

Wat vind je het mooiste moment van de dag?

De lessen bewegend leren. Dankzij de exportmiddagen kan ik zelf een goede vertaling maken van de onderwijsdoelen naar een activiteit. De activiteiten stemmen de IKC Expert onderwijs (leerkracht) en ik samen met elkaar af. Kinderopvang en onderwijs werken op die manier echt nauw samen. Is heel uitdagend om dan steeds weer variatie te vinden in de activiteiten, omdat je regelmatig hetzelfde onderwijsdoel hebt. 

Ik weet nog goed dat ik een activiteit had bedacht waarbij kinderen moesten ‘meten’ hoeveel bekers water er in een emmer gingen van 10 liter. Dat je na het weekend van een kind hoort 'meester, ik heb het thuis geprobeerd met een emmer van 20 liter. Weet u wel hoeveel bekers daarin gingen?’ Dat is toch fantastisch om te zien dat het beklijft en ze er thuis mee verder gaan.

Kinderparticipatie, wat is dat eigenlijk?

Kinderparticipatie is heel belangrijk bij ons op het IKC. We geloven erin dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen dat ze zelf tot een antwoord komen, leren samenwerken, onderhandelen en zo met elkaar tot een oplossing komen. Ze hebben zo’n voorsprong in hun verdere schoolloopbaan als ze deze skills nu al leren. Met kinderparticipatie laten we de kinderen zelf activiteiten bedenken. Vooraf vragen we aan de kinderen ‘wat denk je dat er gaat gebeuren’? En achteraf vragen we ‘Wat is er uiteindelijk gebeurd en zag je dat aankomen?’ Meestal kan ik vooraf aardig inschatten wat de kinderen gaan bedenken, maar soms zit ik er ook helemaal naast en weten de kinderen mij compleet te verrassen.

Wat doe je nog meer bij IKC Cadans?

We geloven heel erg in talentontwikkeling, bij onze kinderen maar ook bij onszelf als medewerkers. Ik vind bijvoorbeeld klantcontact erg leuk. Daarom ben ik verantwoordelijk voor het klantcontact via de mail, ons online ouderportaal en de nieuwsbrieven. Daarnaast pak ik graag nog allerlei projectjes op, zoals het opzetten van de zwemlessen. Toen ik aangaf dit verder te willen oppakken, werd daar gelijk enthousiast op gereageerd! Dat vind ik zo fijn aan het werken bij IKC Cadans. En binnenkort hebben we onze vervolgafspraak alweer bij het Inge De Bruin zwembad in Barendrecht. 

Welke tips heb je voor jouw nieuwe collega?

Je moet heel open-minded zijn. We zijn nog best klein met nog 50 kinderen, maar groeien heel snel. Daarom help ik soms ook bij de allerkleinsten in unit 0 of help ik regelmatig bij een inloop-peuterochtend. Een dag is heel gevarieerd. Geen dag hetzelfde. Je kan daardoor zomaar zijn dat je gevraagd wordt om te helpen bij een activiteit of project wat je nog niet gewend bent. Je moet wel flexibel zijn en het leuk vinden om nieuwe dingen te ondernemen en te leren.

De kunst is om creatief te zijn in de activiteiten die je bedenkt en in staat zijn om de kennis en ideeën uit het kind te krijgen met behulp van kinderparticipatie.

Meer lezen?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over IKC Cadans? Hieronder vind je links naar pagina's die je misschien interessant vindt:


Heb je een vraag aan Damien? Mail dan naar info@cadans.nl en hij antwoord zo snel mogelijk.

Terug